Bij obstructief slaapapneu (OSAS) heeft iemand last van belemmeringen van de bovenste luchtweg tijdens het slapen. Dit kun je merken door snurken en enkele seconden stoppen met ademen tijdens het slapen. Meestal zorgt het slechte slapen voor veel vermoeidheid.

Vaststellen obstructief slaapapneu

Het vaststellen van obstructief slaapapneu gebeurt tijdens een slaaponderzoek. De behandelend arts stelt vervolgens vast of er medisch winst te behalen is met een MRA, een Mandibulair Repositie Apparaat. De MRA houdt de onderkaak gedurende nacht in voorwaartse positie zodat de adempassage gedurende de nacht vrij blijft.

Voor een MRA verwijst de arts je door naar een tandheelkundig slaapgeneeskundige. De tandheelkundig slaapgeneeskundige:

  • beoordeelt een gebit op de geschiktheid voor een MRA,
  • vervaardigt de MRA,
  • controleert de werking op basis van het aanhouden of verminderen van de klachten,
  • en beoordeelt en behandelt bijwerkingen.

Behandeling van snurken

Tijdens een slaaponderzoek kan ook blijken dat er geen sprake is van obstructief slaapapneu. Toch blijft soms de wens van de patiënt om de snurkklachten te verhelpen. Ook hiervoor kan de arts je dan doorverwijzen naar een tandheelkundig slaapgeneeskundige.

Extra specialismen binnen de praktijk

Tandarts Georgine Vervoorn heeft na haar studie tandheelkunde nog twee aanvullende opleidingen gedaan. Zo heeft zij zich verder verdiept in de behandeling van gebitsslijtage en het verfraaien van het gebit bij bijvoorbeeld glazuurafwijkingen. Daarnaast behandelt zij mensen die snurken en last hebben van obstructieve slaapapneu met een MRA, ook wel een snurkbeugel genoemd.