mondhygiene

De mondhygiënist

Voorkomen en behandelen van parodontitis


De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk voor je gebit. Je tandvlees vormt namelijk -samen met je kaakbot- het fundament van je tanden en kiezen. Door je tanden en kiezen goed te verzorgen kun je voorkomen dat je tandvlees gaat ontsteken of dat een beginnende ontsteking erger wordt. Als een tandvleesontsteking namelijk voor een langere tijd aanwezig is, verergert de ontsteking en kan dit leiden tot parodontitis. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en het kaakbot.


Als parodontitis niet behandeld wordt, kan de ontsteking uitbreiden en neemt het botverlies toe. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar. Dit leidt uiteindelijk tot het verlies van tanden en kiezen. Parodontitis heeft daarnaast een slechte invloed op uw algehele gezondheid: het kan ervoor zorgen dat mensen met diabetes ontregeld raken, het kan bij zwangere vrouwen leiden tot vroeggeboorte en het is een risicofactor in het krijgen van hart- en vaatziekten. Omdat parodontitis meestal geen pijn doet, heeft u zelf waarschijnlijk niets gemerkt.


Een mondhygiënist is gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van parodontitis.


Bij een eerste bezoek aan de mondhygiënist zal er in uw mond gekeken worden en worden er metingen gedaan om te bepalen welke  behandelingen u nodig heeft. Ook volgt uitleg en mondhygiëne instructie, gericht op uw mondsituatie. Samen met u wordt er gekeken welke vormen van gebitsreiniging het best bij u en uw mond aansluiten. Hoe minder tandplaque er in uw mond blijft zitten, hoe gezonder de mond. De gekozen methodes moeten wel zo bij u aansluiten dat u ze goed kunt uitvoeren.


Tijdens de behandelingen in de praktijk worden uw tanden en kiezen grondig gereinigd. We verwijderen alle plaque en tandsteen. Zo kan eventueel ontstoken tandvlees goed herstellen en zullen mondklachten vaak verdwijnen of worden voorkomen.
Uiteraard doen we ons best om de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen. In onze praktijk werken we met de nieuwste technieken, Guided Biofilm Therapy. Deze techniek werkt met luchtdruk, water en poeder. Erythritol is een suikeralcohol net als Xylitol. Er kunnen uiteraard geen gaatjes door ontstaan. Het wordt niet in het lichaam omgezet in energie en heeft geen enkel effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel. De poederdeeltjes zijn heel klein, slechts 14μm, en ontzien het gebit en de zachte weefsels. Dankzij het warme water voelt de behandeling een stuk prettiger aan. Dit is een comfortabele en efficiënte manier om tandplak en tandsteen te verwijderen.